Eiwitten voor de beste sportprestaties

Eiwitten

Eiwitten of ‘proteïnen’ zijn bouwstenen van het menselijk lichaam. Een mens kan dan ook niet zonder. In een voldoende gevarieerd dieet zitten genoeg eiwitten. Maar als het lichaam extra belast wordt, door welke oorzaak dan ook, kan het nodig of nuttig zijn de eiwit consumptie op te voeren.

Dierlijke en plantaardige eiwitten
Er zijn eiwitten van dierlijke en eiwitten van plantaardige oorsprong. De dierlijke eiwitten haal je uit vlees, vis, ei en zuivel. in brood, peulvruchten en noten vind je de plantaardige eiwitten. Maar ook in paddenstoelen zitten eiwitten!
Eiwitten

Volgens het Voedingscentrum hebben volwassen personen ongeveer 0,8 g eiwit nodig per kilo lichaamsgewicht. Maar als je geen vlees eet, zwanger bent of een andere reden een extra belasting hebt, heb je wat meer eiwitten nodig.

Het belang van eiwitten
Alle cellen waar de weefsels in het lichaam uit zijn opgebouwd, bevatten eiwit. Dit geldt voor spieren, organen, botten, bloed en het zenuwstelsel. Deze cellen moeten steeds vernieuwd worden en daar zijn constant nieuwe eiwitten voor nodig. Ongeveer 200 tot 300 gram eiwitten worden per dag vervangen bij een gezonde volwassene.

Ook spelen eiwitten een rol bij veel regelprocessen. Enzymen zijn ook eiwitten en die zetten allerlei stoffen om in andere stoffen. Maar ook afweerstoffen en hormonen zijn eiwitten. Eiwitten zijn dus van niet te onderschatten belang voor het functioneren van het menselijk lichaam.

Veel soorten eiwitten
Het woord eiwit is een verzamelnaam want het ene eiwit is het andere niet. Er zijn veel verschillende eiwitten. Het verschil hangt samen met de opbouw van de eiwitten. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Daarvan bestaan 22 verschillende en het is dus van belang alle aminozuren binnen te krijgen of aan te maken.

Van de 22 aminozuren zijn er 13 die het lichaam in principe zelf kan aanmaken. De andere 9 worden essentiële aminozuren genoemd. Die moet je via je voedsel (of via supplementen). Als dit om welke reden dan ook niet lukt is het verstandig om door middel van supplementen deze aminozuren alsnog in te nemen.

Supplementen met de juiste samenstelling
Als je aan duursport doet, herstellende van een operatie, op dieet bent of op een andere manier je lichaam extra belast, heb je extra eiwitten nodig. Uit het bovenstaande zal duidelijk zijn dat het belangrijk is om dan de juiste eiwit supplementen te nemen. De samenstelling van eiwitten supplementen kan veschillen, evenals de dosering. Vraag hier advies over aan een deskundige.